Cookie consent management tool Една (не)позната история
ТЕЛ. ЗА ПОРЪЧКИ 0877 600 062
Viber

Една (не)позната история


Днес ще ви запознаем с историята на спортните обувки, т.нар. в България маратонки, sneakers или trainers в родната им земя. Първите обувки, които можем да наречем спортни нямат нищо общо с това, което днес познаваме. За първи път се появили през късния 18ти век. Лявата и дясната обувка не са се различавали една от друга. Едно изобретение ще промени света на обувките през 19ти век. Чарлз Гудиър достига процеса на вулканизация на каучука и започват да навлизат редица гумени изделия. U.S. Rubber Company създават спортни обувки с гумени подметки, наречени Keds. Обикновените обувки, които са се носили през този период са били с тежки и твърди подметки, които са били шумни при ходене. Докато спортните обувки били безшумни и хората започнали да ги наричат sneakers, защото с тях лесно можеш да се промъкнеш незабелязано ( sneak around ).

През 19ти век британският флот се е нуждаел от по - леки и адекватни обувки за работа на палубата. Произвеждат се олекотени обувки, които по - късно ще служат за протип на спортните обувки. Играта на тенис била доста модерна и популярна сред аристокрацията, за това се създават първите тенис обувки. Те нямали нищо общо със съвременния класически дизайн: бели, ниски спортни обувки с връзки, създадени от Фред Пери и компанията Етоник чак през 1980 г. В началото на 20ти век е основана компанията емблема за спортни продукти Converse. През 20те години те създават иконата на баскетболните обувки All Stars за успешния по това време баскетболен играч Чък Тейлър. Превръщат се в едни от най - известните обувки в света. Друго събитие ще промени света. На Олимпиадата през 1936 г. в Берлин чернокожият бегач Джеси Оуенс печели 4 златни медала със създадените от братята Даслер спортни обувки с шпайкове. Изгрява звездата на една империя, символ на качество през 20ти век и до днес. Братята стават световноизвестни през 1954 г. години на световното по футбол в Германия. Спортните обувки Adidas дават преднина на немския отбор. Двамата братя Даслер се разделят и воюват до своя край, Ади Даслер начело на Адидас и Руди Даслер на Пума. Това не пречи двете спортни компании да заемат важна част от пазара за спортни продукти и да диктуват световните тенденции и до днес.
  
През 1960 г. Etonic пуска на пазара първите маратонки в масово производство с гръмкото име Trackster, спортни обувки за бягане. С назъбени нехлъзгащи подметки, най - новото при обувките през този период, с гаранция за стабилно ходене с рекламното обещание, че ще вървиш и даже ще си подсвиркваш. Историята разказва още за двама ентусиасти Фил Найт и Бил Боърмен, бегач на дълги разстояния и неговият треньор, които създават през 1964 г. малка компания Blue Ribbon Sports. Първоначално продават внесени от Азия спортни обувки Onitsuka Tiger, днешните Asics. По - късно те основават Nike, кръстена на гръцката богиня на победата Нике. Първите спортни обувки Nike се появяват през 1971 г. с новото лого, т.нар. swoosh. През 70те год. джогингът се популяризира като култура за добра форма и самоусъвършенстване. Спортните обувки стават неразделна част от гардероба на всеки млад човек не само за спорт, но и за ежедневието.

 Следва продължение...
МЕНЮ
КАТЕГОРИИ
МАРКИ
КОНТАКТИ
гр. Варна
тел. 0877 600 062
email: info@bgsport.eu


2024, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни