ТЕЛ. ЗА ПОРЪЧКИ 0877 600 062
Viber

Фактите, които не знаете за Nike


  1. Създателите на Nike отварят магазинче през 1964 г., наречено Blue Ribbon Sports, с идеята да продават продуктите на японския производител Onitsuka Tiger ( днешните Asics ). По късно решават да започнат свое производство, превръщат се официално в Nike през 1971 г. 
  2. Създават я Фил Найт треньор и Бил Боуърман, състезател бегач от Портланд като внасят $1,200 в банката.
  3. Найт искал да кръсти фирмата Dimension 6, но по - късно се съгласява с предложението на първия си служител Джеф Джонсън Нике, на името на гръцката богиня на победата.
  4. Първите спортни обувки Nike били направени с гофретник. През 1971 г. една сутрин Боуърман приготвял гофрети заедно с жена си и му хрумнала идеята да създаде обувки с гофрирана подметка, която да има по - добро сцепление на пистата. Моделът маратонки Nike “ Waffle Trainer “ е патентован през 1974 г. и дава начало на иновациите в Nike.
  5. Логото на Nike, т.нар. Swoosh, е създадено от студентката по дизайн Каролин Дейвидсън само за $35, но по - късно от благодарност са й подарени акции, които сега се оценяват на $640,000.
  6. Идеята за слогана “ Just Do It “ ( ‘Просто го направи’ ) е инспирирана от известния по това време сериен убиец Гари Гилмор, който казва Just Do It преди да бъде извършена смъртната му присъда. През 1988 г. слоганът влиза в действие в телевизионна реклама. По моста бяга 80-годишният атлет Уолт Стак с бели маратонки Nike Air, който споделя, че бяга всеки ден по 27 км и завършва с репликата Just Do It. Лозунг, който ще мотивира няколко поколения да вярват в спорта и да носят качествени спортни обувки Nike.
  7. Едно от най - успешните сътрудничества за реклама на маратонки Nike e със звездата на баскетбола през 90те Майкъл Джордън. Въпреки че не е играл от 2003 г. все още получава по 60 млн. от хонорари на година.
  8. През 1988 г. за първи път песен на Beatles ( “Revolution” ) е използвана в телевизионна реклама. За промотирането на маратонки Nike Air Max.
  9. Най - голeмият магазин на Nike не се намира на американска земя, а на английска, на лондонската улица Оксфорд. За да се изгради са похарчени 10 млн. паунда, като заема площ от 42,000 фута или около 12 км.

МЕНЮ
КАТЕГОРИИ
МАРКИ
КОНТАКТИ
гр. Варна
тел. 0877 600 062
email: info@bgsport.eu


2024, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни