Cookie consent management tool Как Евро 2020 ще се справи с COVID: протоколи, тестове, фенове и места
ТЕЛ. ЗА ПОРЪЧКИ 0877 600 062
Viber

Как Евро 2020 ще се справи с COVID: протоколи, тестове, фенове и места


 Евро 2020 най-накрая трябва да започне - 12 месеца след първоначалното му планиране поради въздействието на пандемията от коронавируса. Една година по-късно, общоевропейският турнир с 24 отбора има по-малко град домакин, намален капацитет на стадионите, стриктно прилагани протоколи срещу коронавирус и лабиринт от ограничения за пътуване и изисквания за тестване.

Всичко това добавя към реалността, че все още може да има значителни смущения между момента и финала в Лондон на 11 юли.

Но добрата новина е, че Европейското първенство ще започне, както е планирано в петък, когато Италия се изправя срещу Турция в Рим. От този момент нататък, кой знае какви неочаквани проблеми ще възникнат по време на футболния празник от 51 мача?!

УЕФА се противопостави на призивите да организира турнира в една държава, предпочитайки да се придържа към плана на състезание за целия континент, като оттеглянето на ирландската столица Дъблин гарантира, че планът за 12 места е намален до 11, като Севиля се намесва, за да замени Билбао като град домакин на Испания.

Тъй като Европа все още се опитва да се справи с пандемията на фона на скокове в някои страни и опасения за нови варианти в други, УЕФА е изправена пред "киселинния" тест на решението си да продължи в оригиналния формат.

Как ще работят протоколите срещу COVID-19?

Вече видяхме една значителна промяна предназначена да намали всяко потенциално въздействие на огнището на COVID-19, като УЕФА увеличи размера на отборите от 23 играчи на 26.

Това е да се гарантира, че конкурентните нации имат достатъчно дълбочина в отбора си, за да изпълнят своите приспособления, дори ако редица играчи са положителни за вируса или са принудени да се самоизолират в резултат на контакт със заразен човек.

Шотландия бяха принудени да пуснат шестима играчи от предтурнирната си среща срещу Холандия миналата седмица като предпазна мярка, след като полузащитникът Джон Флек показа положителен тест за COVID. Флек се изолира на тренировъчния лагер на Шотландия в Испания и може да пропусне първия мач срещу Чехия на 14 юни.

Испанецът Серхио Бускетс също е в изолация след положителни тестове, което означава, че отборът до 21 години ще трябва да изпълни приятелския мач срещу Литва във вторник. Футболистът на Барселона едва ли ще може да играе срещу Швеция в Севиля в понеделник. Испания призова четирима нови играчи да участват в паралелен тренировъчен двубой, в случай че Бускетс трябва да бъде заменен.

Ако някой отбор бъде ударен от положителни тестове по време на турнира, играчите или служителите ще трябва просто да се изолират, както направиха Флек и Бускетс.

В графика има възможност за забавяне на мачовете с до 48 часа, ако отборите имат по-малко от 13 играчи и да бъдат повикани допълнителни играчи, но само ако карантинираните играчи са "окончателно изтеглени" от отбора от 26 души. Ако обаче отборът не успее да изпълни дадено състезание в рамките на 48 часа от първоначалното му начално време, играта няма да се играе и отборът с положителни тестове ще загуби срещата с 3:0.

Надеждата в рамките на УЕФА е, че съществуващите протоколи, включително играчи, персонал и ключов персонал, използвани по време на клубния сезон ще осигурят минимални смущения.

От играчите и персонала няма да се очаква да изпълняват ангажиментите за медиите лично, за да намалят шансовете за предаване на вируса, така че пресконференциите ще продължат да се провеждат чрез видеовръзка и няма да има смесени зони за играчи, които да говорят с медиите.

Ами феновете? Ще бъдат ли пълни стадионите?

Всички места се ангажираха да приемат намален брой зрители на стадионите, като само Будапеща се готви да има 100% пълен стадион, макар и с подобрени процедури за безопасност и изисквания за влизане за всички, които присъстват.

Местните разпоредби ограничават мюнхенската Алианц Арена до 14 500 фенове (приблизително 22% капацитет), докато Wembley ще настани минимум 22 500 фенове (25% капацитет). В Севиля Estadio la Cartuja ще бъде пълен с 30% за четирите си съоръжения, с 18 000 фенове на стадиона, докато в Баку и Санкт Петербург стадионите ще бъдат пълни с 50%.

Някои места могат да увеличат броя си с напредването на турнира, в зависимост от облекчаването на ограниченията във всяка държава. Уембли, който ще бъде домакин както на полуфиналите, така и на финала, може да бъде с пълен капацитет от 90 000 фенове за последните етапи, ако Великобритания планира прекратяване на всички разпоредби на COVID.

Фен зона с капацитет от 12 500 на Трафалгар Скуеър ще бъде отворена за мачовете в Англия, както и за полуфиналите и финала, но ще бъдат допускани само фенове с билет. 

Що се отнася до достъпа до стадиони за мачовете, всяко място има различни изисквания за тестване на феновете. Например в Будапеща се изисква валиден билет за мач и отрицателен тест или доказателство за ваксинация, за да се осигури достъп. На борда на притежателите на билети ще бъдат дадени 30-минутни интервали от време за влизане на стадиона, като също така са възможни температурни проверки или бързи тестове за COVID, в зависимост от мястото. Това означава, че някои фенове могат да бъдат вътре в съоръженията три часа преди старта.

Ами пътуванията между локациите?

Докато състезаващите се отбори имат спортни изключения, позволяващи на всички акредитирани играчи и служители да пътуват свободно между локациите, движението между срещите вероятно ще бъде най-проблемната област за феновете поради различните разпоредби във всеки от 11-те приемащи града.

Азербайджан предостави освобождаване от карантина на фенове от отбори, които играят в Баку, при условие че върнат отрицателен тест за COVID-19. Унгария има идентична политика за игрите в Будапеща.

Руското правителство се отказа от карантина за посещаващи притежатели на билети в Санкт Петербург, но поради опасения относно т. нар. вариант Delta в Обединеното кралство, всички фенове пътуващи от Великобритания трябва да поставят карантина в руски хотел за 14 дни. Англия може да изиграе четвъртфинал в Санкт Петербург на 2 юли, което ще се окаже проблематично за феновете, тъй като те не биха могли да се изолират успешно много преди потенциалните последни осем мача. В Мюнхен вариантът Delta доведе и до пристигащите от Великобритания, принудени да бъдат карантинирани за 10 дни.

Но докато на английските, шотландските и уелските фенове може да им е трудно да пътуват до някои места, Великобритания също е трудно място за влизане на феновете на конкуриращи се отбори.

Отказът на Обединеното кралство да предложи освобождаване на служителите и спонсорите на УЕФА доведе до финала на Шампионската лига миналия месец, който се проведе в Португалия, а не на Уембли, след решението да се премести мача от Истанбул.

Още нещо, което трябва да знаем?

Различни източници споделят, че Евро финалите ще бъдат футболната версия на така наречените Игри на строги икономии, когато Лондон беше домакин на Олимпийските игри през 1948 г. само две години след края на Втората световна война.

Всичко е отстранено поради пандемията. Обикновено тези турнири са големи партита с фенове от цял свят, които се събират в градовете домакини, с фен зони и кръчми пълни докрай. Но с ангажименти към привърженици, телевизионни оператори и национални асоциации, УЕФА трябваше да включи турнира във каквато и да е форма.

Ще му липсва цветът и бръмчането на типичен голям турнир, но положителното е, че феновете ще присъстват на всеки мач.

Евро 2020 закъснява с една година, но от гледна точка на УЕФА е по-добре късно, отколкото никога.


МЕНЮ
КАТЕГОРИИ
МАРКИ
КОНТАКТИ
гр. Варна
тел. 0877 600 062
email: info@bgsport.eu


2024, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни